Oh, Iași ce oraș minunat ești! M-a surprins în cel mai frumos mod posibil. Este un oraș cultural unde pare că toți artiștii români și-au găsit inspirația pentru a crea capodoperele care și astăzi ne bucură sufletele. Ne-am cazat într-un Airbnb în Valea Lupului, o comună lipită de Iași de unde am făcut cu mașina 10 minute până în centrul orașului. Condițiile excelente și ne-au acceptat cu cățelul ceea ce este un mare plus. Toți posesorii de copii patrupezi știu cât de greu poate fi să găsești o cazare unde animalul tău să aibă și el loc. Am mers cu mașina în oraș și cu Uber. Cu locurile de parcare nu este o problemă. Îți poți lăsa mașina în parcarea subterană de la imensul Mall Palace care dispune de 3000 de locuri și este situat exact lângă Palatul culturii.
În drum spre Iași ne-am oprit la Castelul Sturdza din Miclăușeni, la aproximativ o oră de Iași. Castelul este superb, cu o arhitectură minunată și este situat într-un parc imens. Interiorul nu se poate vizita pentru că este în paragină. Lângă castel este și o mănăstire ce conține câteva obiecte salvate din castel înainte de război și donate ulterior.
Prima dată în Iași am vizitat Parcul Copou unde este Teiul lui Eminescu împovărat de timp. În parc mai există un muzeu dedicat poetului pe care noi nu am apucat să îl vedem pentru că era închis. Am fost între Crăciun și Revelion așa că programul muzeelor a fost capricios. Parcul este drăguț cu alei pline de statui ale artiștilor români.
Tot Iașul este un oraș cultural ce și-a păstrat și restaurat mare parte din clădirile vechi așa că este o pură plăcere doar să te plimbi pe străzi.
Nu puteam rata Bojdeuga lui Creangă care după un cutremur și un război a fost distrusă aproape în totalitate dar restaurată impecabil. Casa este formată din doua camere și o terasă și conține obiecte originale ce au aparținut scriitorului. De asemenea este și un ghid de care beneficiezi. Așa am aflat că în cele doua cămăruțe a locuit timp îndelungat și Eminescu și că acolo a scris Somnoroase păsărele. În curte există și un muzeu micuț dedicat lui Creangă ce conține documente vechi și cărți scrise de Creangă sau manuale școlare la care a contribuit.
Casa memorială a lui Mihail Sadoveanu este situată undeva la ieșirea din oraș. Mihail Kogălniceanu a avut dorința de a își construi o casă înconjurată de vie deși mai avea una în Iași care de asemenea se poate vizita. Casa a fost cumpărată în final de scriitor care fiind un om întreprinzător și responsabil de o familie cu 11 copii închiria vara 4 camere Prințesei Bibescu. Spre deosebire de contemporanii lui Sadoveanu pare ca le-a îmbinat pe toate așa că pe lângă carieră a avut o familie numeroasă și bunăstare financiară.
În ultima zi a anului am vizitat Palatul Culturii, obiectivul turistic numărul 1. Este o clădire imensă, impozantă atât prin dimensiune cât și prin arhitectură. Deși în ultima zi a anului toate muzeele au anunțat că au program normal la casierie ne-au anunțat că au hotărât în ziua respectivă ca țin deschise doar doua din cele patru muzee. Turnul era închis de asemenea. Deh, cineva trebuia să fiarbă sarmalele pentru Revelion. Și deși am plătit bilete întregi pentru Muzeul Artei și Muzeul de Istorie am primit bilete pentru studenți la jumătate de preț. Diferența a fost probabil pentru cozonacul de lângă sarmale. Doar noi românii știm că masa de Revelion trebuie să fie îmbelșugată. Trecând peste aceste amănunte observate mi-a plăcut mult, dar mult Palatul Culturii. Muzeul de Istorie este plin de opere minunate în fața cărora rămâi uimit de frumusețea lor și de numele pictorului de care, din păcate, nu ai auzit niciodată. Au și opere originale semnate de Grigorescu, statui superbe și săli imense și frumoase. Muzeul de istorie foarte bine pus la punct, cu descrieri și multe, multe obiecte. Este aranjat pe perioadele și evenimente istorice importante. Este un fel de melc așa că nu trebuie să treci prin faza aia în care să te întorci mereu. A fost plin de informații care au mai clarificat și completat ceea ce rețineam de la orele de istorie.
Sala Voievozilor este pur și simplu prea greu de explicat. Este minunată, pe pereți are imagini ale conducătorilor Moldovei în ordine cronologică. Tapetul, scaunele, lemnul prelucrat, tavanul înalt sunt lucruri ce îți rămân întipărite pe retină.
Concluzia este că după trei zile aș mai fii stat. Mai aveam lucruri de văzut dar păstrez asta ca motiv să revin. Și cu siguranță o să mai explorez străzile Iașului, muzeele lui minunate, cafenele cochete și mâncarea bună. Este în topul orașelor mele preferate.