
Categorie: Ficțiune
Editură: NEMIRA
Număr de pagini: 683
” Țăranii știau că un copil râzgâiat face mai mult rău unei familii decât unul mort, așa că se abțineau să-i fie prea mult pe plac.”
” – Desigur! Sunja-ya, viața femeii înseamnă muncă și suferință fără sfârșit. Suferință după suferință. E bine să fii pregătită pentru asta, să știi. Ești aproape femeie, așa că cineva trebuie să ți-o spună. Ca femeie, bărbatul pe care ți-l alegi drept soț va hotărî întru totul calitatea vieții pe care o vei duce mai departe. Un bărbat bun îți va oferi o viață decentă, un bărbat rău, o viață de coșmar- dar, oricum ar fi, să te aștepți mereu la suferință și continuă să muncești din greu. Nimeni nu va avea grijă de o femeie sărmană – nimeni, în afară de ea însăși.”
” Dar un Dumnezeu care ar face tot ce considerăm noi corect și bun nu ar putea fi creatorul universului. Ar fi marioneta noastră. Nu ar mai fi Dumnezeu. Fiecare lucru ascunde mai mult decât putem noi să înțelegem.”
” În mod bizar, toate discuțiile despre moartea lui inevitabilă nu îl descurajaseră. Se călise în fața morții. Fragilitatea îi întărise convingerea că trebuie să facă ceva remarcabil cât mai are timp.”
” Făcuse atâtea greșeli. Dacă viața îi mai dădea o șansă, avea să-i lase să mai întârzie puțin la baie, avea să le citească o poveste în plus înainte de culcare și să le mai pregătească o farfurie de creveți.”
” Oare ar fi trebuit să-și învețe fiul să accepte umilința pe care ea o înghițea ca pe apă? În cele din urmă, el refuzase să accepte adevărul despre nașterea lui. Oare mamele greșeau pentru că nu își preveneau fiii că într-o bună zi va veni și suferința?”
* noonchi – concept coreean care denotă arta și abilitatea subtilă de a asculta și de a măsura dispoziția celorlalți.
Personajul principal este Sunja iar cartea începe cu povestea părinților ei, fiind în total prezentată viața a patru generații. Cadrul social în care se desfășoară acțiunea este Coreea de Sud apoi Japonia, personajele fiind refugiați coreeni în perioada în care Coreea era colonie a Japoniei. Condițiile de viață impuse de Japonia refugiaților sunt mizerabilă, aproape la limita existenței.
Părinții Sunjei sunt persoane modeste, muncitoare iar Sunja este singura lor fiică. Sunja îi umple de rușine când rămâne însărcinată cu Hansu, un bărbat căsătorit, bogat și un fel de gangster. Refuză să devină amanta lui iar salvarea vine de la un coreean poposit în hanul pe care îl administrau femeile după moartea lui Hoonie, tatăl Sunjei. Cu o sănătate precară, provenind dintr-o familie bogată din Coreea de Nord, creștin oprește la hanul lor în drum spre fratele lui în Japonia. Se îmbolnăvește iar femeile au grijă de el luni de zile salvându-i viața așa că atunci când află de starea fetei se oferă să se căsătorească cu ea pentru a salva reputația ei și a familiei ți pentru a-i oferi un tată viitorului copil. Așa că Sunja pleacă cu noul ei soț în Japonia unde îl naște pe Noa.
Sunja, Honnie și Noa locuiesc cu fratele lui Hoonie și cu soția lui. Condițiile de viață sunt foarte grele, la limita existenței oricât ar munci. Sunja ajunge să vândă kimchi în piață pentru a-și susține familia, lucru văzut ca o rușine. Salvarea financiară vine de la un restaurant care le propune ei și cumnatei să prepare kimchi pentru restaurant la prețuri foarte bune. Sunja naște al doilea copil, pe Mozasu. Hoonie este arestat pe motive politice și rămâne închis câțiva ani, fiind eliberat doar pentru a muri în sânul familiei. Japonia fiind în război cu China traiul în Japonia devine aproape imposibil pentru cei cu status financiar modest. Nu se găsesc alimente, restaurantul de închide. Atunci Sunja află că restaurantul este deținut de Hansu, tatăl lui Noa, bărbatul care o făcuse de rușine și care îi ascunsese familia pe care o avea deja. Hansu este un yakuza, un interlop temut în Japonia și o persoană necinstită dar care o ajută pe Sunja prin orice metodă poate, mutându-i familia la o fermă când Japonia este bombardată și distrusă în război. Noa, un elev strălucit și apoi un student eminent în vremuri în care coreeni rar ajungeau să studieze află cine este tatăl lui biologic și își părăsește familia care nu știe nimic despre existența lui peste zece ani.
Acțiunea se desfășoară între 1910 și 1989. Fiecare capitol realizează un salt în timp. Deși este mare ca volum cartea este plină de acțiune și nu se pierde în descrieri care aproape lipsesc. Mi-ar fi plăcut să fie descrise mai mult trăirile personajelor. Aproape în fiecare capitol apar personaje noi, totul este un pic pe repede înainte.
Mi-a plăcut mult introducerea în lumea asiatică, în viața lor de zi cu zi, în crezurile lor și principiile după care își trăiesc viața. M-au impresionat legăturile puternice din cadrul familiei și spiritul de sacrificiu total pentru membrii familiei.
Pachinko reprezintă sălile de jocuri din Japonia considerate rușinoase dar totuși afaceri înfloritoare care exploatează slăbiciunea și viciile japonezilor. Pachinko reprezintă trambulina economică a familiei.
Este o carte complexă, antrenantă care se citește repede. Dacă vrei să guști un pic din cultura coreeană și japoneză, să afli un pic despre istoria lor și viața lor este o carte potrivită.