
Categorie: Literatură contemporană
Editura: STORIA BOOKS
Număr de pagini: 403
” Cei mai mulți adulți pretind că nu cred în magie, dar Klara știe mai bine. De ce-ar mai miza atunci oamenii pe permanența lucrurilor – te îndrăgostești, faci copii, cumperi o casă – când toate dovezile indică contrariul? Șmecheria e nu să-i convertești, ci să-i faci să recunoască.”
” – Într-un fel, eu văd religia ca pe o culme a realizărilor umane. Inventându-l pe Dumnezeu, ne-am oferit posibilitatea de a reflecta asupra propriilor limitări și i-am atribuit Lui tot felul de portițe de scăpare convenabile, car ne permit să credem că avem controlul limitat asupra lucrurilor. Adevărul este că cei mai mulți dintre noi se bucură de neputință într-o oarecare măsură. Dar eu cred că noi, oamenii, chiar deținem controlul – într-atât încât ne sperie de moarte. Dumnezeu e probabil cel mai mare dar pe care ni l-am putut oferi ca specie. Darul sănătății mintale.”
” Dacă auziți zgomot de copite, să vă așteptați la cai, nu la zebre.”
” pe baza preferințelor proprii, ca o pereche de mănuși făcute pe comandă. Nu trebuie să fie produsul tânjirii umane, suficient de puternică încât să creeze un zeu din nimic.”
” Știa că poveștile aveau puterea de a schimba realitatea: trecutul și viitorul, chiar și prezentul. Încă din timpul doctoratului devenise agnostică, dar singurul principiu din iudaism cu care continua să fie de acord era cel legat de puterea cuvintelor. Se strecurau pe sub uși și prin gaura cheii. Se înfingeau în sufletul oamenilor și se insinuau de-a lungul pereților.”
În New York, anul 1969 un zvon despre o clarvăzătoare care poate ghici data morții circulă peste tot. Patru frați, încă copii îndreptându-se spre adolescență, își iau economiile într-un săculeț și pleacă să își afle destinul. Nici nu își imaginau acest simplu gest, această curiozitate cât o să le influențeze viața. Pe rând intră la femeia mistică și fiecare își află data în care viața o să le părăsească definitiv trupul.
După această întâmplare pare că totul revine la normal însă ceea ce au aflat sapă separat în fiecare, ridică un zid în jurul fiecăruia care îi distanțează de ceilalți. Fiecare reacționează diferit în funcție de data morții. Moartea tatălui lor este explozia care îi aruncă în aer.
Simon este cel mai mic dintre frați. Are doar 7 ani când află că are foarte puțin timp la dispoziție să își trăiască viața. Doar 13 ani în care își poate împlinii visurile sau măcar a încerca să trăiască cât mai intens. Asta îl face să părăsească școala și să fugă cu sora lui, Klara, în San Francisco, oraș la care Simon visa de când îți descoperise sexualitatea. Copil al unei familii de evrei simțea că în cadrul familiei nu poate fi el însuși așa că evadarea era singura lui soluție. Singura care îi știe orientarea sexuală este Klara, cea care îl susține în orice. De restul familiei se rupe. Se mută împreună cu Klara, se angajează ca dansator într-un club și începe să ia lecții de balet. Din dorința de a experimenta cât mai mult are multe relații sexuale până îl întâlnește pe Robert la cursul de balet. Cei doi au o relație stabilă, locuiesc împreună și totul pare că merge pe un făgaș lin până apar zvonurile despre cancerul homosexualilor. Cluburile se închid, lumea este speriată și cu tendințe homofobe. Apoi apar primele bubițe pe pielea lui Simon și știe că nu mai are mult de trăit. Moare din cauza infecției cu HIV la 20 de ani, exact în ziua prezisă de ghicitoare.
Klara avea 9 ani în ziua când a văzut-o pe ghicitoare. Klara și-a dorit de mică să fie iluzionistă, magia este lumea ei așa că o urmărește cu aviditate știind care este țelul ei în viață. Să îi facă pe oameni să creadă în magie, să îi facă să creadă dincolo de trucurile planificate. Se mută cu Simon în San Francisco lucru care nu surprinde pe nimeni totți așteptându-i plecarea mult planificată. Are multe slujbe mărunte pentru a se întreține și încearcă să susțină numere de magie independente. Se îndrăgostește de Raj, un indian care credere în ea și în magie. Cu ajutorul lui creează spectacole din ce în ce mai complexe cu numere mai periculoase. Klara naște o fetiță, pe Ruby. Se hotărăsc să călătorească cu rulota pentru a da spectacole în mai multe orașe în speranța că o să dea marea lovitură și o să scape de problema banilor. Ajung în Las Vegas spre dezaprobarea Klarei care detestă orașul artificial dar cu potențial financiar mare. Încep să producă un spectacol de succes și totul merge spre bine. Numai mintea Klarei nu. Crede în magia ei, crede ca poate vorbii cu Simon prin sunete și cum data morții ei se aproprie crede că Simon îi spună că se vor reîntâlnii. În noaptea dintre ani când aveau un spectacol important Klara o lasă pe Ruby la creșa hotelului și în loc să coaboare spre sala evenimentului. Klara intră într-un apartament de lux și se spânzură de lustră. Moare pe 1 ianuarie 1991, exact data prezisă, la 31 de ani.
Daniel avea 11 ani în ziua în care și-a aflat data morții. El aflase de existența clarvăzătoarei de la alți colegi mai mari. El le dăduse ideea de a merge la ghicitoare fraților lui, lucru care o să îl bântuie toată viața. Daniel pleacă la colegiu, devine medic. O cunoaște pe Mira și se căsătoresc. Acceptă că nu o să aibă niciodată copii și se dedică meseriei lui. Lucrează în cadrul armatei, el este cel care evaluează dacă persoanele înscrise sunt apte pentru a lupta în război. Îi place munca lui dar principiile lui de viață îl fac să o piardă. Își face meseria prea bine, acordă dreptul de a lupta doar celor care împlinesc toate criteriile lucru care îi deranjează pe superiorii lui care au nevoie de mai mulți soldați, indiferent de starea lor. Moartea fraților îl distruge emoțional și psihic. Regretele că nu a făcut mai mult, că s-a îndepărtat de el îl mănâncă. Locuiește cu soția și mama lui. Agentul FBI care l-a un moment dat l-a bruscat pe Simon, care era îndrăgostit de Klara și care investighează moartea ei îl sună. Îi povestește de un clan de țigani care înșeală lumea cu preziceri false, dar care sunt crezute de unele persoane sensibile ducând indirect la moartea lor. Îi spune adresa aproximativă a femeii pentru ca apoi să îi spună că se renunță la caz, nu o pot acuza fără probe solide. Daniel ia pistolul de acasă, se urcă în mașină șipornește către adresa ghicitoarei. În ziua morții lui, ziua pe care ea i-o spusese cu mult timp în urmă. O găsește, intră peste ea în rulotă, o amenință, vrea doar să o facă să mărturisească, să își ceară iertare dar lucrurile scapă de sub control . Agentul FBI , alertat de Mira, îl găsește și când Daniel îi pune femeii pistolul la tâmplă, trage. Daniel moare în ziua prezisă, la 48 de ani.
Varya este cea mai mare din cei patru frați, având 13 ani în ziua care le-a schimbat destinul. Este distrusă de moartea fraților ei. O ia pe mama lor câțiva ani la ea dar apoi îi găsește un loc cu asistență medicală de care femeie în vârstă are nevoie. Varya a fost cea care a rămas pe lângă mama ei cea mai mare perioadă din timp renunțând și la doctorat pentru a fi alături de mama ei. Ea nu își face griji despre data morții. Ar trebui să moară la 88 de ani. Dar aflarea datei, moartea tatălui și a fraților ei o schimbă definitiv. Lucrează la un centru de cercetare unde vrea să afle leacul pentru longevitate. Nu are nici o relație stabilă, este obsesiv compulsivă, fiecare lucru este făcut astfel încât să îi mențină rutina de care are nevoie. Simte că trebuie să controleze totul. După o aventură rămâne gravidă și dă băiatul spre adopție pentru că simte c nu merită un copil și îi este prea frică de atașament, de pierdere. Are o viață bine trasată, pare că doar supraviețuiește nu trăiește. Frica pierderii a împiedicat-o să încerce orice în viață. Asta până când o regăsește fiul ei abandonat. Cu greu reușește să înceapă să clădească o relație cu el, să scape de fobiile care o însoțiseră aproape toată viața. Începe să se bucure de viață.
Este o carte sensibilă, dureroasă prin destinele celor patru care suferă pierderi imense, pierderi care duc la alte pierderi, ca piesele de domino. Este o carte antrenantă, se citește ușor. Are un echilibru perfect între acțiune și introspecție. Datorită religiei lor apar și elemente religioase, religie care îi însoțește sau îi pierde o dată cu cei dragi. M-a uimit cum un moment, o singură întâmplare ce poate avea urmări atât de importante, poate schimba vieți. Noi oamenii știm prea puține despre lumea în care trăim, despre noi, despre rolul nostru în această lume dar știm cu siguranță că vom muri. Neștiind ce urmează după moarte ne obsedează aflarea datei trecerii acesteia spre necunoscut. Dar de ce? Oare avem impresia că dacă știm avem timp să ne pregătim, poate că așa ne impulsionăm să trăim lucrurile de care acum poate ne este frică sau le tot amânăm din diverse motive? De ce este important să știm când murim? Nu este mai important să știm să trăim?